Haberler

JAPON KÜLTÜRÜ BURSA’DA SERGİLENİYOR

23 Eylül 2010 - 07:08

2010 YILININ TÜRKİYE’DE JAPON YILI OLMASI SEBEBİYLE ‘MATSURİ 2010 BURSA’ ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA HAZIRLANAN ‘İLK TÜRK – JAPON SANAYİ ORTAKLIĞI SERGİSİ’, BURSA KENT MÜZESİ’NDE İZLENİME AÇILDI.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği ve ‘2010 yılı Türkiye’de Japon Yılı’ projesi kapsamında düzenlenen ‘Matsuri 2010 Bursa’, Bursa Kent Müzesi’nde beğeniye sunulan ‘İlk Türk – Japon Sanayi Ortaklığı Sergisi’ ile başladı.

Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Saffet Beyzade Memduh Bey’in mensubu olduğu Gökçen Ailesi tarafından hayata geçirilen Matsuri 2010 Bursa; anlamlı bir programa adını yazdırdı. Bursa’da 1929 yılında, Saffet Beyzade Memduh Bey ve Kont Kozui Otani arasında yapılan ilk Türk Japon ortaklığının anısına Bursa Kent Müzesi’nde hazırlanan sergi, ‘İpeğe Dokunan Bir Dostluk Hikayesi’ başlığıyla vatandaşları, Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşanmış dostluk öyküsüne doğru yolculuğa çıkardı. Bursa Valisi Şahabettin Harput ve Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ’ın açılışını yaptığı sergiye, Japon ve Türk akademisyenlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.

“Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkiler gelişmelidir”
Vali Şahabettin Harput serginin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile Japonya arasındaki dostluğun gelişmesini desteklediğini söyledi. Vali Harput, “Türkler ve Japonlar duyguları, değerleri, yaşam biçimleri ve geleneklerine bağlılıklarıyla kendilerini ispatlamış iki millettir. Bu iki ulusun dostluğu bütün dünyanın barış ve dostluğuna önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişerek devam etmesini diliyorum” şeklinde konuştu.
Japonya’dan turistleri Bursa’ya davet eden Harput, bu sayede ekonomi ve sanayinin yanı sıra turizm noktasında da ilişkilerin artacağına inandığını söyledi.

“Dünya devi oldular”
Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdullah Karadağ ise Bursa’da herkeste küçük de olsa Japonya’dan gelen bir ürün olduğunu kaydederek, “Japonlar saygıda kusur etmeyen insanlar. Bu güzellik onların üretimine de yansıdı. Dünya devi oldular” diyerek, Türkiye ile Japonya’nın dostluğunun pekişmesi gerektiğini belirtti.
Saffet Beyzade Memduh Bey’in torunu olan Memduh Gökçen de törende, bu önemli oluşumun 81 yıl önceye dayanan hikayesini anlattı.
Etkinliklerin Japonya koordinatörlüğünü üstlenen Ryukoku Üniversitesi’nden NPO Japon-Türk Dostluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Minako Mizuno Yamanlar da bu etkinlikle Türkiye ile Japonya arasında köprü kurulduğuna dikkat çekti. 1929 yılında ilk kez Türkiye ile Japonya arasında sanayi ortaklığı kurulduğunu hatırlatan Yamanlar, “Bursa’da böyle bir etkinlik düzenlendiği ve Bursa halkının açılış kutlamalarına katıldığı için teşekkür ediyorum. Türkiye ile Japonya arasındaki dostlukların artmasını diliyorum” diye konuştu.

“Halkların ve yüreklerin birleşmesini istiyoruz”
Törene katılan Japonya İstanbul Başkonsolosu Katsuyoshi Hayashi ise 2010’un Türkiye’de Japon Yılı olarak ilan edilmesinin mutluluğunu yaşadığını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin daha da yoğunlaşması temennisinde bulunan Hayashi, “Bu sergi bir ilk olması açısından çok önemlidir ve araştırmalar konusuna da yenilik getirecektir. 1929 yılında başlayan bu ortaklık ileriki nesiller için de önemlidir. Gökçen ailesine de sergiyi oluşturan bu ürünleri muhafaza ettikleri için saygı duyuyorum. Türkiye ve Japonya olarak daha da yakınlaşalım. Halkların ve yüreklerin birleşmesini istiyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından sergiyi gezen konuklar, özel eserleri ilgiyle incelediler. “Saffet Beyzade Memduh Bey ve Kont Otani Kozui Türk-Japon Dokuma ve Boya Fabrikası” adlı ilk Türk-Japon sanayi ortaklığı sergisi, Bursa Kent Müzesi’nde 31 Aralık Cuma gününe kadar görülebilecek.

[Gallery not found]